Revista presei: revoltele din penitenciare se extind; cei trei noi judecători ai Curții Constituționale își preiau oficial mandatul; 40 de tineri ținuți legați cu lanțuri de o grupare de traficanți

de: Andrada Bonea
13 07. 2016

Din păcate, nici ziua de azi nu începe cu știri pozitive. Deținuții din trei penitenciare din țară s-au revoltat din cauza condițiilor, Curtea Constituțională are trei noi judecători, iar traficul de persoane continuă în România.

Pentru că suntem conștienți că nu vă putem oferi (încă) toate informațiile de care aveți nevoie, dar pentru că am vrea să găsiți cât mai multe știri utile, din domenii variate, pe site-ul Playtech, am creat rubrica ”Revista presei”. Dacă vrei să știi mai multe despre revolta deținuților, despre noii judecători ai Curții Constituționale și despre cazul traficanților de persoane, găsești toate informațiile mai jos.

Penitenciarul Poarta Albă din Constanța este al treilea din țară cuprins de protestele deținuților, după penitenciarul de maximă siguranță din Iași și cel din Botoșani. În jur de 200 de deținuți și rude ale acestora au protestat marți seară față de condițiile de detenție, fiind nevoie de intervenția mascaților. La Poartă Albă, 200 de deținuți ar fi intrat în greva foamei, iar miercuri dimineață, 1.000 de deținuți de la penitenciarul din Botoșani au reluat protestul început marți seară și întrerupt de intervenția trupelor SIAS.

În toate cele trei penitenciare, deținuții au ieșit la geamuri, au tras de grații și au lovit cu sticle, iar la penitenciarul de maximă siguranță din Iași, unde au fost revolte două zile consecutiv, o celulă a fost incendiată. O parte dintre ei au refuzat hrană din penitenciar. La Botoșani, deținuții au declanșat revoltă marți seară, trupele SIAS fiind chemate pentru a interveni. Ei au refuzat să mănânce și au aruncat mâncarea pe jos, apoi au refuzat să între în celule.

Raluca Prună, ministrul justiției, a declarat în mai multe rânduri că închisorile românești sunt suprapopulate și a anunțat ca urmează să fie construite două penitenciare noi, cu câte 1.000 de locuri fiecare. Problema suprapopulării nu poate fi rezolvată pe termen lung doar prin construirea de noi penitenciare, ci este necesară și consolidarea sistemului de probațiune, potrivit Ralucăi Prună. Poți afla mai multe despre asta aici.

În altă ordine de idei, Curtea Constituțională are trei noi judecători-Livia Stanciu, Attila Varga și Marian Enache. Aceștia depun jurământul miercuri, la ora 11:00, la Palatul Cotroceni, și își preiau oficial mandatul. Următorul pas va fi desemnarea președintelui Curții Constituționale pentru următorii trei ani, din rândul celor nouă judecători.

40 de tineri, printre care și minori, erau ținuți legați cu lanțuri la o fermă din Argeș, de o grupare specializată în trafic de persoane și trafic de minori, anunța Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Procurorii DIICOT Pitești fac, miercuri dimineață, 40 de percheziții în județul Argeș, la domiciliile membrilor grupării. Tinerii erau recrutați de către membrii grupării „prin constrângere sau inducere în eroare. Unii dintre ei au fost chiar răpiți din locuri publice, cum ar fi lângă biserici sau gări. Victimele grupării erau alese din rândul persoanelor vulnerabile-minori, persoane cu dizabilități fizice sau psihice și cu situații materiale precare, potrivit DIICOT.

40 de membri ai gruparii de traficati sunt urmăriți penal în acest caz și urmează să fie aduși la audieri. În acest caz, procurorii DIICOT au suspiciunea că, începând cu anul 2008 și până în prezent, s-au constituit mai multe grupuri infracționale organizate structurate pe baza relațiilor de familie, care au recrutat un număr de aproximativ 40 de persoane minore și majore, în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci și îndeplinirea de servicii în mod forțat și prin obligarea la practicarea cerșetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire și de lipsire de libertate. Poți citi mai multe despre asta aici.